با خانه های تاریخی و به یادماندی تهران بیشتر آشنا شوید (بخش اول)
با خانه های تاریخی و به یادماندی تهران بیشتر آشنا شوید (بخش اول)

با خانه های تاریخی و به یادماندی تهران بیشتر آشنا شوید (بخش اول)، یاد گذشته همیشه برای انسان‌ها یادآور خاطرات و اتفاقات مختلف و خاطره‌انگیز بوده است. هر روز انسان‌هایی از دنیا می‌روند و انسان‌های جدید دیگری به دنیا می‌آیند؛ تنها چیزی که از گذشتگان برای ما باقی می‌ماند یادها و خاطرات و همچنین آثاری از آن‌هاست که در دنیا از خود برای ما باقی می‌گذارند. یکی از مهم‌ترین نشانه‌های گذشتگان که هم از جنبه‌ی خاطره‌انگیزی و هم از جنبه‌ی اطلاعاتی که از شیوه‌ی زندگی گذشتگان به ما می‌دهند، اهمیت دارند.

خانه‌‌ ظهیرالاسلام

خانه معاصر ظهیرالاسلام یکی از ساختمان‌های قدیمی و یکی از خانه‌های تاریخی تهران است که در محله‌ی ظهیرالاسلام یا بهارستان کنونی قرار دارد. قدمت خانه ظهیرالاسلام به اوایل قرن بیستم باز می‌گردد. خانه‌ی ظهیرالاسلام از آن جهت اهمیت دارد که معماری ایرانی و خارجی را در هم آمیخته و شیوه‌ی معماری نوینی را ارائه داده است.

صاحب اصلی این خانه ظهیرالاسلام یکی از امام جمعه‌های قدیم تهران بوده است و البته برخی دیگر مالک اصلی آن را سردار ولی خان تنکابنی می‌دانند. محمدعلی خان تنکابنی معروف به ولی خان تنکابنی سپهدار؛ حکمران گیلان و همچنین پنج دوره رئیس الوزرای ایران بوده است.

خانه‌ی تاریخی ظهیرالاسلام در سال ۸۵ در فهرست میراث ملی به ثبت رسیده است. این خانه در منطقه‌‌ی بهارستان، خیابان هدایت، چهارراه ولی آباد واقع شده است.

خانه صادق هدایت

یکی دیگر از خانه‌های مشهور و تاریخی تهران خانه معاصر صادق هدایت است. مالک اصلی این خانه پدر صادق هدایت بوده است که هدایت قلی خان اعتضادالملک نام داشته است. اما بعد از درگذشت صادق هدایت به خانه‌ی صادق هدایت مشهور شده است. سرگذشت این خانه‌ی تاریخی با کش و قوس‌های فراوانی رو به رو بوده است.

این خانه تاریخی برای چند سال در اختیار دانشگاه علوم پزشکی بوده و از آن برای کاربری‌های بیمارستانی و کتابخانه‌ی بیمارستان استفاده می‌کرده‌اند. همچنین برای مدتی تبدیل به یک مهد کودک شده بود که مهد کودک صادقیه نام داشت. برادر صادق هدایت یعنی جهانگیر هدایت با پیگیری‌های فراوان مراتب اعتراض خود را نسبت به کاربری‌های نادرست از این خانه به مقامات میراث فرهنگی رسانده است.

این خانه هم اکنون در اختیار دانشگاه علوم پزشکی تهران است و امکان بازدید از آن فراهم نیست. خانه‌ی صادق هدایت اگرچه در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است اما هنوز به موزه تبدیل نشده است. گفتنی است که این خانه قبل از انقلاب با پیگیری‌های دفتر فرح پهلوی قرار بود به موزه تبدیل شود اما بعد از انقلاب به حال خود رها شد. خانه‌ی تاریخی از صادق هدایت در خیابان سعدی واقع در خیابان سروش‌الدین تقوی واقع شده است.