با خانه های تاریخی و به یادماندی تهران بیشتر آشنا شوید (بخش دوم)
با خانه های تاریخی و به یادماندی تهران بیشتر آشنا شوید (بخش دوم)

با خانه های تاریخی و به یادماندی تهران بیشتر آشنا شوید (بخش دوم)، خانه‌های تاریخی و قدیمی مشهور در تمامی شهرها و از جمله خانه‌های تاریخی تهران هستند. و اما خانه‌های تاریخی تهران و عمارت های تاریخی پایتخت کدامند؟ عمارت مسعودیه ؟عمارت باغ فردوس ؟ خانه ظهیرالاسلام یا …. خانه‌های مشهور تهران  که هویت پایتخت را می‌سازند. خانه‌هایی که از نسل‌های گذشته باقی می‌مانند و آیندگان به آن‌ها به چشم آثار باستانی نگاه می‌کنند. از این دست خانه‌ها در تمام نقاط دنیا می‌توان پیدا کرد و در کشور ما ایران نیز در شهرهای مختلفی مانند کاشان، تبریز و تهران می‌توان نمونه‌های برجسته‌ای از آن را مشاهده کرد.

عمارت باغ فردوس

قدمت این بنای قدیمی و تاریخی به دوران قاجار باز می‌گردد. یکی از ویژگی‌های اصلی معماری عمارت باغ فردوس که به آن زیبایی فراوانی بخشیده، استفاده از تکنیک گچ‌بری است. در گچ‌بری جاهای مختلف این خانه قدیمی از مهارت‌های گچ‌بران متعددی استفاده شده است؛ به طوری که اختلاف سبک‌های گچ‌بری ناشی از افراد متفاوت در معماری این خانه معاصر به وضوح قابل مشاهده است.

این خانه در منطقه‌ی شمالی تهران قرار دارد و به دلیل گذر زمان رو به خرابی نهاده بود. به همین خاطر ۳۰ نفر از ماهرترین گچ‌بران مأمور شدند تا به امر مرمت و بازسازی آن بپردازند. عمارت باغ فردوس در خیابان ولیعصر‌(عج) نرسیده به میدان تجریش، کوچه‌ی بخشایش واقع شده است.

خانه شهید آیت الله مدرس

این خانه قدیمی و زیبا در محله‌ی عودلاجان از محلات حصار ناصری شهر تهران قرار دارد. خانه‌ تاریخی شهید مدرس یکی از بهترین بناهایی است که می‌توان سبک معماری سنتی در ایران را از آن استخراج کرد. بخش‌های مختلفی مانند اندرونی، بیرونی، کالسکه خانه و… در معماری این خانه مورد توجه قرار گرفته‌اند.

در بخشی از معماری این خانه تاریخی همچنین از هنر کتیبه‌نویسی بهره گرفته شده و نقاشی‌ها و آجرکاری‌ها در قسمت‌های دیگری از آن خودنمایی می‌کنند. خانه‌ی شهید مدرس در سابق، با عنوان خانه وزیر مختار فرانسه شناخته شده بود و خود شهید مدرس در زمانی که نماینده‌ی مجلس بود در این خانه معاصر زندگی می‌کرد.

عمارت مسعودیه

بنای تاریخی مسعودیه که با عنوان عمارت مسعودیه نیز شناخته می‌شود، یکی دیگر از خانه‌های تاریخی و مشهور تهران است که در منطقه‌ی بهارستان قرار دارد. این خانه تاریخی و قدیمی در زمان قاجار بنا نهاده شده است و در سال ۷۷ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. آنچنان که در تاریخ این خانه آمده، این بنا به دستور مسعود میرزا یکی از فرزندان ناصرالدین شاه ساخته شده و به همین دلیل به بنای مسعودیه مشهور شده است.

مساحت عمارت مسعودیه ۱۵۶۰۰ متر مربع است که از عمارت‌های مختلفی به نام عمارت دیوان خانه، عمارت سفره‌خانه، حیاط سید جوادی، عمارت سید جوادی، حیاط مشیری، عمارت مشیرالدوله و بخش‌های دیگر ساخته شده است. بنای عمارت مسعودیه در دوران مشروطه یکی از پایگاه‌های اصلی مشروطه‌خواهان بود و هم اکنون به عنوان یکی از مکان‌های تاریخی ایران در محله‌ی بهارستان در معرض بازدید عموم قرار گرفته است.